Köpa häst

Att köpa häst

Ska du köpa häst? En egen häst som man kan pyssla om och ha mysiga ridturer med är mångas dröm men det är mycket man ska tänka på innan man tar det slutliga steget att köpa häst. Hästar har varit i människans ägo sedan urminnes tider, både som arbetsdjur och som sällskap. Hästen har hög status i många länder där de anses vara en nödvändighet för att överleva. Innan du köper häst, kom ihåg att det krävs mycket arbete och en bra ekonomi för att ta hand om den här typen av djur. Hästar har lång livslängd, vissa raser lever över 30 år. Vad ska man då tänka på när man bestämt sig för att köpa en häst? Här kommer du att få lite tips.

Köpa häst, ett livslångt åtagande

När du har bestämt dig för att göra slag i saken och köpa häst bör du fundera över vad du vill att du och din häst ska ägna er åt. Ska det vara en promenadhäst som du endast har för att rida i skog och mark eller vill du tävla? Är man nybörjare och ska köpa häst bör man köpa ett djur som är utbildat och kan hjälpa ryttaren att förkovra sig; det ska vara en lugn och trygg häst och som gärna är lite äldre. Är man inriktad på att tävla med sin häst bör den vara skolad inom den gren man tänkt sig att ställa upp i. Det kan vara till exempel dressyr, hoppning eller fälttävlan. Din storlek och ålder spelar också in när du väljer ras.

Nästa steg att överväga är var du ska ha din häst. Att köpa häst kräver många förberedelser och stallets utformning är a och o. Om det är din första häst kan det vara bra att ha den installad där det finns fler hästar och ryttare, då kan du få hjälp när det dyker upp frågor. I många inhyrningsstall brukar man hjälpas åt med de dagliga rutinerna så som in- och utsläpp, utfodring och mockning. Detta kan vara till stor hjälp om man inte kan vara i stallet både tidiga mornar och sena kvällar. Väljer man att ha sin häst hemma i ett eget stall bör man läsa på om de olika regler som finns. Dessa hittar du på jordbruksverkets hemsida.

Dags att bli hästägare

När du har bestämt dig för hur du kommer bruka din häst och ordnat med stallplats är det dags att börja leta. Det finns olika annonssidor på nätet och om man har bestämt sig för en viss ras kan man kontakta ett stuteri. Viktigt är att du hittar en seriös säljare när du ska köpa häst. Det är att rekommendera att man har en erfaren hästägare med sig när man tittar, de kan se hästen med andra ögon än en själv. Innan man bestämmer sig bör man ha sett och provridit ett antal olika hästar, köp inte första bästa häst bara för att den har fina ögon.Man ska välja häst med hjärnan och inte hjärtat.

Köpa häst, en dröm för många

Att köpa häst är inte som att gå till affären för att handla mjölk. Här ska man se till att hästen har alla sina papper i ordning. Den ska bland annat ha ett pass och vara registrerad. Ett vaccinationsintyg ska också finnas så att man kan vara säker på att den inte har några smittsamma sjukdomar. Innan ett köp ska hästen veterinärbesiktigas. Det är bra om man kan vara med när detta sker, då kan man fråga veterinären direkt om det är något man undrar över. Fråga säljaren var hästen är försäkrad och hur, det kan vara lättas att behålla en befintlig försäkring. Till sist ska man upprätta ett köpekontrakt. Det ska vara ett som är speciellt utformat för att köpa häst. Detta är en mycket viktig handling som dels visar på hästens identitet men också att den är betald.

Tid och pengar

Att köpa häst innebär en stor förändring i ditt liv och man måste vara beredd på att det tar mycket tid att sköta om sin häst. Det är inte bara ridning utan även skötseln runt omkring som mockning, ryktning och utfodring. Förvissa dig om att du har någon i din närhet som du kan fråga om råd när du känner dig osäker. Din ekonomi bör vara stabil om du ska köpa häst, förutom inköpssumman finns utgifter som kommer kontinuerligt: stallplats, foder, hovslagare och veterinärkostnader är några av dessa. Sätt upp en budget så vet du vad det kommer att kosta.

När du väljer utrustning till din häst är det viktigt att den passar, sadel och träns måste måste provas och du ska försäkra dig om att de sitter ordentligt, tänk dig själv att gå med skor som är 3 nummer för små. Om du har bestämt dig för att köpa häst är det bara att gratulera. Ta väl hand om den och du får en lojal kamrat i många år.