Ponnyridskola

Ponnyridskola

En ponnyridskola är som en ridskola där små barn kan lära sig rida på riktigt. På en ponnyridskola kan du börja även om du är så ung som tre år och stanna kvar tills du väger ca 50-60 kg. När du är liten så är det bäst att lära sig rida på små ponnyer, då behöver du inte vara rädd för att det är högt upp. Du når då upp till hästen och kan hjälpa till att borsta den, du kan hjälpa till att sadla och du kan komma upp på hästen utan någon pall. Du kommer älska att rida på de små ponnyhästarna.

Ponnyridskola med små hästar

Som namnet säger är det små ponnyhästar som används på en ponnyridskola. För de små barnen använder man oftast A- och B-ponnyer i varierande storlek. En A-ponny är max 107 cm i mankhöjd och en B-ponny är mellan 107 till 130 cm i mankhöjd. Det finns även C- och D-ponny för de lite större barnen. När du ska lära dig att borsta, sadla och tränsa hästarna, givetvis under uppsikt av en vuxen, är det bra om hästarna inte är så höga. Du ska inte bli rädd för att hästarna är stora utan du ska få en positiv upplevelse av hästar i lagom storlek för dig.

Lektionerna på en ponnyridskola bedrivs på liknande sätt som på en ridskola, man ska lära sig grunderna i ridningen. Undervisningen ska vara pedagogisk, tydlig, rolig och säker. Du får lära dig gångarterna och de olika ridvägarna. Lektionerna varvas med dressyr, grundläggande hoppning (prova på att rida över bommar) och ibland även en uteritt. Precis som för vuxna är det är viktigt för små barn att utvecklas i sin egen takt och utifrån sina egna förutsättningar. Även de minsta barnen kan snabbt bli riktigt duktiga och skickliga ryttare och till och med ta sig runt på en enklare hoppbana, bara dom ges rätt förutsättningar.

Den viktiga säkerheten

Obligatorisk är självklart ridhjälmen som går att låna på ridskolan. En säkerhetsväst som passar dig är viktigt! Passar den inte bra kan den göra mer skada än nytta. Köp därför en väst som passar dig perfekt, inte en som du har att ”växa i”. Västen skyddar din mage, rygg och bröstkorg om du ramlar av. Den skyddar dig även om du skulle komma i vägen för en häst som råkar sparka. Vissa ponnyridskolor har västar som du kan låna gratis under lektionstid. Medföljande vuxen är alltid ansvarig för din säkerhet under hela vistelsen på anläggningen. En ponnyridskola har försäkring om olyckan trots allt skulle vara framme.

Klädseln är viktig att tänka på. Långbyxor och godkänd hjälm ska du alltid ha när du rider. Har du ingen hjälm kan din ponnyridskola låna ut en till dig. När du rider utomhus är det bra med långärmad tröja. Du får inte ha någon fast hätta/huva eller halsduk under ridningen. Skorna ska ha en klack, så att de inte kan åka igenom stigbyglarna och resultera i att fötterna fastnar där. Även kraftiga vinterskor med spännen bör undvikas. Vissa gummistövlar har klack och kan alltså fungera bra som ridstövel. Oömma och varma kläder är bra, det är ofta svalt i ridhus.

Ridning på ponnyridskola

Roligt och stimulerande

En ponnyridskola ska öka din nyfikenhet på ridsporten, detta görs bl.a. genom att låta dig vara delaktig i hästens skötsel redan från början. När vuxna tror på ,och visar, att små barn kan rida på riktigt gör det att du känner att det är roligt och stimulerande. Det sägs att ridning är en farlig sport. På en ponnyridskola med små barn är säkerheten samt ordning och reda extra viktig. Genom att vara noga, ordningsam och tänka på säkerheten kan du förhindra de flesta olyckliga händelserna. De små barnen automatiserar snabbt säkerhets aspekterna så det sker utan att dom tänker på det och på så sätt kan dom helt ägna sig åt den roliga ridningen och de fina små ponnyhästarna.