Ridklubbar

Ridklubbar

Att rida är en väldigt populär och omtyckt sportgren som utövas av både flickor och pojkar, kvinnor och män. Man kan börja rida i vilken ålder som helst eftersom det finns ridlektioner för alla åldrar och på alla nivåer. Sporten passar alla oberoende om man vill vara en motionsryttare eller börja tävla inom sporten. Om man är intresserad av att börja rida måste man börja med att kika runt på nätet efter en ridskola som finns i närheten. Runtom i Sverige finns det många bra ridklubbar och ännu fler ridskolor. Svenska Ridsportförbundet har omkring 1000 anslutna ridklubbar som är placerade över hela landet.

Ridklubbar och ridskolor

Ridklubbar är inte detsamma som en ridskola. En ridklubb är är en förening som bedriver tävlingsverksamhet samt eventuellt drar ridskolor. Man kan bli medlem i en ridklubb medan man kan ta ridlektioner på en ridskola utan att vara medlem i föreningen. En ridklubb kan ordna ridtävlingar där elever från olika ridskolor kan delta. Att rida är en rätt så dyr hobby. En termin där man har en lektion i veckan, kostar vanligen omkring 4 000 kronor. Innan man väljer att börja rida i en ridskola, kan man köpa enstaka lektioner och det finns även på de flesta ridskolor så kallade prova-på-rabatt för den som vill testa några gånger.

Vad behövs för att kunna börja rida? För att kunna börja rida behöver man ha en viss utrustning. Den behöver dock inte vara så avancerad då man börjar. Det viktigaste är att man har en ridhjälm, ett par lämpliga skor och gärna också säkerhetsväst. De flesta ridklubbar önskar att man satsar på dessa eftersom det är jätteviktigt att både hjälmen och västen passar väl. Har man en säkerhetsväst i fel storlek som inte passar bra, kan den göra mer skada mer än nytta. En hjälm som fått en smäll i något skede, behöver bytas ut. Därför skall man helst undvika att låna en hjälm av någon bekant.

Andra grenar inom ridskolan

Om man redan ridit en tid kanske du vill testa på något annat inom denna härliga sport. Många klubbar kan nuförtiden erbjuda sina elever betydligt fler valmöjligheter inom grenen än förr. Undervisningen kan ofta läggas upp på många olika sätt, så att även den som alltid ägnat sig åt traditionell verksamhet i ridskolan också kan pröva på andra grenar som ridklubben erbjuder så som till exempel hoppning. Många ridklubbar erbjuder även voltige, som är ett roligt sätt att rida. I voltige gör man konster på hästryggen i takt till musik som ofta liknar en cirkusuppvisning. Man kan syssla med voltige i grupp eller som par.

Många ridklubbar har till försäljning klubbens egna ridkläder så som bland annat ridjackor. När man deltar i större tävlingar har man oftast på dessa för att visa vilken ridklubb man representerar. Ridklubbar har också speciella regler som medlemmarna bör följa. Det betyder i praktiken att man i klubben bidrar till bästa möjliga kamratskap och trivsel och att man uppför sig väl i olika sammanhang där klubben är representerad. Allt i klubben sker i laganda oberoende av vilken nivå man rider eller tävlar på. Genom att följa klubbens gemensamma regler skapar man en positiv miljö där alla kan känna sig välkomna. Klubbarna ställer även upp med olika sorters serveringar på landets diverse ridtävlingar och även klubbarna sinsemellan respekterar varandra. När man blir medlem i en ridklubb får man tillgång till olika medlemsförmåner.

Ridklubbar eller ridskolor?

De flesta ridskolor hör alltså till en ridklubb och när ridskolorna hör till ridklubbar öppnar det betydligt fler möjligheter även för dem. Man kan bli medlem i ridklubbar när som helst och en medlem betalar en så kallad medlemsavgift. Svenska Ridsportförbundet har givit ut Vår Ridklubb, som är ett material som ger både tips och vägledning för hur föreningarna i ridklubbarna runt om i landet tillsammans kan göra ett roligare, tydligare och mer utvecklande arbete. Detta materialet tar bland annat upp hur man bättre kan planera verksamheten över året, presentera sin förening för nya medlemmar samt även utveckla den egna föreningen och aktivt arbeta med att få ännu fler medlemmar. På Ridklubben kan man läsa mer om ridklubbarna och ridskolorna.

Det finns många ridklubbar som har ridskolor