Ridskolor

Ridskolor

Funderar du på att börja rida? Det finns många ridskolor att välja på. Ridning är ett roligt sätt att motionera, det ger även en skön avkoppling från all stress i vardagen. Det är en speciell känsla när man sitter på hästen och känner samspelet. Ridning är stimulerande för både kroppen och själen. Ridning passar både killar och tjejer, om man så vill rida för motionens skull eller om man vill tävla. Killar och tjejer tränar och tävlar på lika villkor, det är faktiskt den enda sporten där man gör det. Väljer du att rida på en av alla ridskolor som finns, är du säker på att få rätt utbildning.

Ridskolor och lektioner

Det finns många ridskolor att välja på, har man flera skolor i sin närhet kan man välja att besöka dom för att se vilken som passar bäst. På de flesta skolorna finns det grupper för rena nybörjare till mer avancerad ryttare. Det finns också speciella lektioner för dom som vill utvecklas mer inom hoppning eller dressyr. Det finns möjlighet för alla att utvecklas och bli en bättre ryttare. De flesta grupperna består av 6-12 elever, detta möjliggör större utvecklingsmöjligheter för ryttaren men det är även en säkerhetsaspekt. Lektionerna är oftast mellan 45-60 minuter långa. Det ingår en praktiskt del, själva ridningen, men även en del teori.

Exempel på hur en ridlektion kan se ut på en ridskola skiljer sig en del mellan olika ridskolor. Oftast börjar dock eleven med att förbereda hästen för ridning, borstar, kratsar hovar, sadlar och tränsar. Efter detta leder man sin häst i ridhuset, där ställer man upp hästarna med en lucka mellan varje ekipage. Förbereder sin häst på att man ska göra uppsittning, spänner sadelgjord och drar ner samt justerar stigläder. Man kan göra uppsittningen med hjälp av en pall, det underlättar belastningen för hästarna också. Man sätter in vänster fot i stigbygeln och svänger över höger ben över hästen och sätter sig mjukt ned i sadeln.

Roliga utvecklande aktiviteter

På ridskolor lär du dig rida säkert

Gymkhana är en fartfylld, spännande aktivitet för hästen. Det är en form av stafett där man är uppdelade i lag. Ofta får man testa på gymkhana på sin ridskola. Det finns många olika gymkhanalekar, till exempel rida slalom, ha en sked i munnen där det ligger ett ägg, rida ner till en hink och stoppa ner ett ridspö i hinken. Tränar man gymkhana utvecklar man sin smidighet, flexibilitet och kondition, vilket man har stor nytta av i sin utveckling som ryttare. Sporten ökar snabbt i Sverige och på en del ridskolor finns det lektioner i just gymkhana. Det finns även speciella tävlingar för gymkhana.

Terrängridning ingår i fälttävlan där även dressyr och banhoppning ingår. En del ridskolor har egna terrängbanor och lektioner i fälttävlan. Innan man gör sin första start i en tävling måste man ha ett fälttävlanskort. Kortet får man hos en auktoriserad fälttävlanstränare. På terrängbanan kan man hitta hinder som t.ex. trappa, hoppa ner från en kant, vattenhinder och rishäckar. Genom terrängridningen tränar ryttaren upp sitt mod, balans och kondition. Tävlar man i fälttävlan kan ibland tävlingarna vara uppdelade på tre dagar, en deltävling per dag.

Ridskolor för alla

Ridsporten är mångsidig och det ger möjlighet att ständigt utvecklas. Man kan gå vidare till en annan gren och fortsätta sin utveckling där, men allting börjar dock med att man väljer ut en av många ridskolor och påbörjar sin utbildning där. Har du ett funktionsnedsättning och vill ha en aktiv fritid? Ridning har länge varit en av de största sporter för personer med funktionsnedsättning. De flesta ridskolor har grupper för personer med funktionsnedsättning. Grupperna anpassas så att varje ryttare får möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättning. För att underlätta finns det olika hjälpmedel man kan använda för att underlätta ridningen. Det finns alltså många möjligheter för dig med ett funktionshinder att bli en god ryttare.